Pandemi Döneminde Karne Ve Ara Tatil

Pandemi Döneminde Karne Ve Ara Tatil

PANDEMİ DÖNEMİNDE KARNE ve ARA TATİL

Sevgili öğrencilerimiz için yine bir karne zamanı geldi. Bu sene yarıyıl tatiline sevinçle girerken, yüz yüze başladığımız eğitim dönemimizi uzaktan bitiriyor olmaktan dolayı da bir burukluk var içimizde. Pandemi sürecinde geçirdiğimiz bu dönemde öğrencilerle birlikte velilerimiz de çok özverili davrandılar. Öğretmenlerimizle işbirliği içinde eğitim ve öğretim sürecinin bir parçası oldular. İyi bir dinlenmeyi hem öğrencilerimiz, hem de velilerimiz hak ettiler. Hangi yaşta olursa olsun her insan belli bir tempodan sonra dinlenmeye ihtiyaç duyar. Öğrencilerimizin de yorucu geçen bir eğitim döneminden sonra vücutlarının ve zihinlerinin dinlenmeye ihtiyaçları olacaktır.
Pandemi döneminde olmamıza rağmen keyifli bir ara tatil geçirmek için neler yapılabilir?
İkinci döneme dinlenmiş ve keyifli olarak başlamak, öğrencilerimizin hem motivasyonlarını hem de başarılarını arttırmada çok önemlidir. Özellikle böyle bir dönemden geçiyor olmak fiziksel dinlenmenin yanı sıra duygusal ve psikolojik olarak dinlenmeyi de zorunlu kılıyor. Dinlenme sürecinde yapacaklarımızı bir program çerçevesinde geçirmek tatilin verimliliğini arttıracaktır. Pandemi döneminde geçireceğimiz üç haftalık ara tatilde yapabileceklerimize bir göz atalım.

  • Uzaktan eğitimin evde güvenli ortamda olması gibi faydalarının yanı sıra sosyalleşme ile ilgili olumsuz etkileri olduğunu göz ardı edemeyiz. Öğrenciler okuldayken ders aralarında arkadaşlarıyla sosyalleşme ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşılamaktaydı. Tatilde evlerde vakit geçirmek zorunda olan öğrencilerimizin uzaktan da olsa düzenli bir şekilde akranlarıyla sohbet etmesine ve fikir paylaşımları yapmasına imkân sağlanması sosyal gelişimleri açısından iyi olacaktır.
  • Evde uzun vakitler geçirdiğimiz bu dönemde mümkün oldukça açık mekânlarda, parklarda sosyal mesafeye dikkat ederek çocukların diğer çocuklarla buluşması, doğada vakit geçirmesine olanak sağlanması iyi olacaktır.
  • Bu dönemde fazlaca hareketsiz kalındığı için düzenli olarak açık havada yapılan doğa yürüyüşleri tüm aile üyelerine iyi gelecektir.
  • Pandemi döneminde sınırlı şartlara sahip olsak da öğrencilere keyif alacakları, ilgileri ve yetenekleri doğrultusunda aktiviteler sağlamak motivasyonlarını arttıracaktır. Örneğin; ailecek izlenebilecek ve çocuklarınızın gelişimine uygun olarak seçilen filmler veya belgeseller izlenebilir, sonrasında ise izlenen şeyler hakkında konuşulup sohbet edilebilir.

online_müze

  • Online olarak gezilebilecek müzeleri ve izlenebilecek tiyatro oyunlarını araştırabilir, çocuklarınızın belli periyotlarla bu etkinliklere katılımına izin verebilirsiniz.

 

  • Çocukların anne ve babalarından istekleri tatil boyunca istedikleri kadar televizyon izlemek veya tabletle, bilgisayarla sınırsız vakit geçirmek olabilir. Unutulmamalıdır ki bu duruma sınırlar konulması öğrencilerimizin genel gelişim ve dikkati için gereklidir. Bu nedenle televizyon ve bilgisayar süreleri yine aşırıya kaçmadan kontrol altında devam ettirilmelidir.
  • Ders başarısı ve karneye yansıyan öğrenme düzeyi, hem öğrenciler hem de ailelerimiz için önemlidir. Karnedeki değerlendirmeler, öğrencinin kendini yeniden gözden geçirmesi için bir fırsat olabilir. Karnesine bakan bir öğrenci kendini değerlendirme fırsatı bulur. Bu değerlendirme sonucu tatilde eksiklerini tamamlayabilmek için bir zaman ve çalışma planı oluşturabilir. Her gün belli bir zamanı kapsayacak şekilde verilen ödevler varsa tamamlanması, yoksa konu tekrarları yapmak öğrenilmiş bilgilerin pekişmesi açısından iyi olacaktır. Yapılacak çalışma planının öğrencinin ailesi tarafından da bilinmesi ve kontrolü, bu planın verimliliğini arttıracaktır. Ancak bu konuda baskıcı olmamak, sert ve suçlayıcı uyarılardan kaçınmak çok önemlidir.

Uzm. Psikolog Esra Berberoğlu

Derya Öncü Eğitim Kurumları
Üsküdar Kampüsü
İlkokul & Ortaokul Rehberlik Servisi

blog

ÖNCÜLERDEN YAZILAR

Birinci Sınıfa Başlama Yaşı 2020

 10 Şubat 2020 Pazartesi

Okula başlama yaşı ile ilgili yapılan yeni düzenlemeler neticesinde anne babaların zihinlerinde çocuklarıyla...

Devamı

Teknolojinin Hayatımızdaki Önemi

 28 Mayıs 2019 Salı

Merhaba! Ben Damla. Beşinci sınıf öğrencisiyim. Geçen gün sosyal bilgiler dersinde öğretmenimiz bize...

Devamı

Teknolojinin Çocuklar Üzerindeki Etkileri

 14 Şubat 2018 Çarşamba

Teknoloji çok kısa bir sürede hayatımızın vazgeçilmezi oldu. Tabletler, bilgisayarlar, akıllı telefonlar yaşamımızda çok büyük bir rol alır...

Devamı

Lgs ye Girecek Öğrencilere Tavsiyeler

 30 Mayıs 2021 Pazar

Sevgili Çocuklar; Yaklaşık olarak bir yıldır yoğun bir tempo içerisinde hazırlanmakta olduğunuz lgs sınavına bir hafta gibi bir zaman kaldı...

Devamı

Sonbahara Merhaba. Bugün 23 Eylül Ekinoksu

 23 Eylül 2018 Pazar

Bugün 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur ve Kuzey Yarımküre için sonbaharın ilk günü olarak kabul edilir.

Devamı

Çocuğum Ödev Yapmak İstemiyor

 15 Şubat 2020 Cumartesi

Ödevler okul döneminde ebeveynleri en zorlayan konuların başında gelir. Anne babalar bu konuda çaresiz kalıp,...

Devamı

Çocuklarda İnatlaşma

 8 Şubat 2018 Perşembe

İnatçı, hareketli ve meraklıdır, sürekli etrafı karıştırır. Bu dönemde çocuk tüm dünyanın merkezinde olduğunu ve dolayısıyla...

Devamı

Deprem Çocuğa Nasıl Anlatılmalı?

 7 Şubat 2020 Cuma

Son zamanlarda ülkemizde meydana gelen depremler, anne babalarda ''Çocuğuma depremi nasıl anlatmalıyım?''

Devamı

Afetlere Hazırlıkta Önlem Almanın ve Eğitimin Önemi.

 11 Kasım 2020 Çarşamba

Afetlere Hazırlıkta Önlem Almanın ve Eğitimin Önemi...

Devamı

Okul Olgunluğu Nedir ?

 13 Şubat 2018 Salı

Okul olgunluğu; çocuğun fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal anlamda ilkokulun gerekliliklerini karşılamaya hazır olmasıdır...

Devamı