AFETLERE HAZIRLIKTA ÖNLEM ALMANIN VE EĞİTİMİN ÖNEMİ
Doğal afetler, ülkece çok da uzak olmadığımız durumlar çünkü ülkemiz; deprem, sel ve heyelan gibi doğal afetlerin sıkça görüldüğü bir yerdir. Özellikle yaz aylarında sıcaklık nedeniyle bazı durumlarda ise insanların ihmal ve kasıtlı eylemlerinden ötürü orman yangınları da sık sık görülmektedir. Hatay'da meydana gelen yangınlar bunlara verebileceğimiz yakın zaman örneklerinden sadece bir tanesidir.
Yanlış arazi kullanımı, dere yatağına kurulan yerleşim yerleri, kaçak ağaç kesimi ve orman tahribatları, sel ve heyelan gibi doğa olaylarının felakete dönüşmesine neden olmaktadır.
Özellikle geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen İzmir depremi afet bilincinin en üst seviyede olması gerektiğini bizlere hatırlatan elim bir olay olmuştur. Bu alanda eğitim ve etkinliklerin gerçekleştirilmesi büyük önem arz etmektedir. Afetlerin zararını en aza indirmek için toplumda önlem alma ve zarar azaltma bilincini yerleştirmek kurumumuzun önemli hedefleri arasına girmiş, bu kapsamda kurumumuzda afet hazırlık eğitimleri düzenlenmiştir. Her türlü afetin kendi şartlarına göre tedbirleri, korunma yolları ve eğitimleri olmakla birlikte bu eğitimlerin gerek bireysel gerek kurumsal olarak yetkililerden talep edilmesi, yapılan eğitim ve etkinliklere ise katılım sağlanması bilhassa önemlidir.
Doğal afetler aslında dünyanın fiziki yapısı gereğince gerçekleşmesi normal tabiat olaylarıdır. Fakat onları afet olarak adlandırılmak biz insanlara verdiği zararlardan daha doğrusu bu olayların zararlarından korunmayı yeterince başaramamış olmamızdan kaynaklıdır. Son yaşadığımız İzmir depreminde verilen kayıplar bu önlemlerin ivedilikle alınması gerektiği gerçeğini de ortaya koymuştur.
Büyük değişimlerin yaşandığı 21. yüzyıl, bilgi çağı olarak kabul edilse de afetler konusunda büyük bilgi eksiklerinin olduğu; hazırlık, eğitim ve bilinçlenme konularında yeterince gelişim sağlanamadığı da bir gerçektir. Toplumun bilinçlenmesi, gerek doğal gerek teknolojik afetlere karşı ne yapacağını bilen bireyler olması, afetlerin ardından geliştirilen politikaların odak noktası haline gelmiştir. Ülkemiz yaşadığı afetlerden edindiği tecrübe ile afet yönetimi ve afetlere hazırlık konularında önemli değişimler yaşamış, bu konuda yeni politikalar geliştirmiştir. Ancak İzmir depreminde ortaya çıkan manzaradaki ihmaller bizleri ülkece derinden üzmüş, gereken önemi gösterme konusunda toplumun her kademesindeki bireyler ve kurumlar olarak ders çıkarmamız gerektiğine hatırlatıcı olmuştur.
Gelecekte yaşanması muhtemel afetlerde, alınan önlemlerin zararı en aza indirmek konusunda atılacak adımların başında geldiğini ve eğitimin bu anlamdaki önemini hassasiyetle irdelemeli ve dile getirmeliyiz.
Aşağıdaki linkten afetlere hazırlık eğitimleri için geniş bilgilere ulaşabilirsiniz.
https://www.afad.gov.tr/afete-hazir-turkiye
Yazı: Ahmet Hulusi HIZIROĞLU – Grafik & Fotoğraf Öğretmeni
Düzenleme: Hilal ÖZKAN – Türkçe/Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni