Deprem Çocuğa Nasıl Anlatılmalı?

DEPREM ÇOCUĞA NASIL ANLATILMALI?

Psikolojik Danışman Arzu ERDOĞAN

Üsküdar Derya Öncü İlkokulu Rehberlik Servisi

Son zamanlarda ülkemizde meydana gelen depremler, anne babalarda  ‘’Çocuğuma depremi nasıl anlatmalıyım?’’ sorusunu da beraberinde gündeme getirdi. Ülkemizin bir deprem ülkesi olduğunu biliyoruz. Öncelikle bu gerçeği kabul edip çocuklarımıza kaygıya neden olmadan anlatmamızın önemli olduğu bilincine sahip olmamız gerekiyor.

deprem-cocuk-3Belirsizlikler çocuklarda korkuyla birlikte kaygıların artmasına neden olur. Kaygılanan çocuklar kendilerini güvende hissetmezler. Bu nedenle çocukların zihinlerinde oluşan ‘’Neden?’’ sorularına yaşlarına uygun cevaplar vermek ebeveynler açısından önem arz ediyor. Eğer çocuğunuz okul öncesi, birinci ve ikinci sınıf düzeyinde ise henüz somut dönemde oldukları için deprem olgusunu somutlaştırarak çocukların anlayabileceği basit ifadelerle ve oyunlarla anlatabiliriz. Örneğin;  Elinize bir yumurta alıp yumurtanın kabuğunu kırmızı kalemle çizip daha sonra çizdiğiniz yerleri çatlatın ardından yaşadığımız yerin altında katmanlar var bu katmanlar hareket ettiğinde yerkabuğunda tıpkı bu yumurtada olduğu gibi kırılmalar olur. Bu kırılmalar olduğunda içinde yaşadığımız binalar da sallanır. Bu sallanmaya deprem denir. Bu nedenle evlerimizi depreme dayanıklı yapmaya çalışırız dedikten sonra çocuğunuzun ve sizlerin güvende olduğunuzu ve deprem için önlemler aldığınızı ona mutlaka ifade edin. Çünkü çocuklar kendilerinin güvende olduğunu hissetmek isterler. Güvende hissetmediklerinde kaygıları artar kaygıyla birlikte korkular, uyku problemleri, iştahsızlık, ağlama nöbetleri gibi sorunlar kendini göstermeye başlar.

Okul çağındaki çocuklar depremi anlayabilecekleri olgunlukta oldukları için depremlerin neden yaşandığını daha kolay kavrarlar. Yeryüzünde meydana gelen olayların doğal bir oluşum olduğu bunlardan birinin de deprem olduğunu ve fiziksel olarak nasıl gerçekleştiğini onlara anlatabilirsiniz.

Depremlerin fiziksel olarak nasıl gerçekleştiğini yaşına uygun olarak anlayabileceği bir dille anlattıktan sonra diğer önemli bir hususta evimizdeki tehlikeli ve güvenli yerleri, ona göstererek anlatmak olmalıdır. Bu konuda depremden nasıl korunacağımızı anlatan videoları izleyip evinizde küçük tatbikatlar yapabilirsiniz. 

Çocukların ebeveynlerini model alarak davranışlarını şekillendirdiklerini UNUTMAMALIYIZ!

 

  • Ebeveynler öncelikle kendi duygularını yönetebilmelidir. Kendi korkularını kontrol altına alamayan ebeveynin çocuğunu rahatlatması çok zor.
  • Kendi korkularınızı, üzüntülerinizi çocuğunuzla paylaşın. Böylece çocuklar korkunun, kaygının, üzüntünün normal duygular olduğunu anlamış olur.
  • Çocuğunuzu yüreklendirmek amacıyla duygularını bastırmasına neden olacak tutumlardan uzak durmak gerekir. ‘’Korkacak bir şey yok, korkma’’ demek yerine korkular üzerine konuşmak, çizmesini istemek, oyun oynamak çocuğun kendini ifade etmesini sağladığı için onu rahatlatacaktır.
  • Önlemlerimizi aldığımızda depremin vereceği zararlardan korunabileceğimizi, güvende olduğumuzu çocuğumuza ifade etmeliyiz. Çocukların zihnini karıştıracak, kaygılarını arttıracak bilgi vermekten kaçınmalıyız.
  • Çocuğunuzun kendini güvende hissetmesi için ‘’Ben senin yanındayım, aldığımız önlemlerle kendimizi koruyup depremi atlatacağız’’ şeklinde söylemler çocuğunuzun kaygılarını azaltacaktır.
  • Çocuğunuza sıkça sarılın, temas edin bu onun kendisini güvende hissetmesine katkı sağlayacaktır.

Psikolojik Danışman Arzu ERDOĞAN
Üsküdar Derya Öncü İlkokulu Rehberlik Öğretmeni

blog

ÖNCÜLERDEN YAZILAR

Birinci Sınıfa Başlama Yaşı 2020

 10 Şubat 2020 Pazartesi

Okula başlama yaşı ile ilgili yapılan yeni düzenlemeler neticesinde anne babaların zihinlerinde çocuklarıyla...

Devamı

Teknolojinin Hayatımızdaki Önemi

 28 Mayıs 2019 Salı

Merhaba! Ben Damla. Beşinci sınıf öğrencisiyim. Geçen gün sosyal bilgiler dersinde öğretmenimiz bize...

Devamı

Teknolojinin Çocuklar Üzerindeki Etkileri

 14 Şubat 2018 Çarşamba

Teknoloji çok kısa bir sürede hayatımızın vazgeçilmezi oldu. Tabletler, bilgisayarlar, akıllı telefonlar yaşamımızda çok büyük bir rol alır...

Devamı

Lgs ye Girecek Öğrencilere Tavsiyeler

 30 Mayıs 2021 Pazar

Sevgili Çocuklar; Yaklaşık olarak bir yıldır yoğun bir tempo içerisinde hazırlanmakta olduğunuz lgs sınavına bir hafta gibi bir zaman kaldı...

Devamı

Sonbahara Merhaba. Bugün 23 Eylül Ekinoksu

 23 Eylül 2018 Pazar

Bugün 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur ve Kuzey Yarımküre için sonbaharın ilk günü olarak kabul edilir.

Devamı

Çocuğum Ödev Yapmak İstemiyor

 15 Şubat 2020 Cumartesi

Ödevler okul döneminde ebeveynleri en zorlayan konuların başında gelir. Anne babalar bu konuda çaresiz kalıp,...

Devamı

Çocuklarda İnatlaşma

 8 Şubat 2018 Perşembe

İnatçı, hareketli ve meraklıdır, sürekli etrafı karıştırır. Bu dönemde çocuk tüm dünyanın merkezinde olduğunu ve dolayısıyla...

Devamı

Deprem Çocuğa Nasıl Anlatılmalı?

 7 Şubat 2020 Cuma

Son zamanlarda ülkemizde meydana gelen depremler, anne babalarda ''Çocuğuma depremi nasıl anlatmalıyım?''

Devamı

Afetlere Hazırlıkta Önlem Almanın ve Eğitimin Önemi.

 11 Kasım 2020 Çarşamba

Afetlere Hazırlıkta Önlem Almanın ve Eğitimin Önemi...

Devamı

Okul Olgunluğu Nedir ?

 13 Şubat 2018 Salı

Okul olgunluğu; çocuğun fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal anlamda ilkokulun gerekliliklerini karşılamaya hazır olmasıdır...

Devamı