Koronavirüs ve Psikolojik Etkileri

Koronavirüs ve Psikolojik Etkileri

Koronavirüs ve Bireyler Üzerinde ki Psikolojik Etkileri

Koronvirüs Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Sağlık Örgütünün Covid-19 ismini verdiği ve pandemi olarak ilan ettiği salgın olarak yakın zamanda hayatımıza covid19girdi. Son günlerde adını çokça duyduğumuz ve hayatımızı birçok yönden etkileyen bu salgının bizleri yalnızca biyolojik olarak değil davranışsal ve psikolojik olarak da etkilediği bir gerçek.

Hem toplumsal hem bireysel olarak bu salgından korunmak için din, dil, ırk, yaş, cinsiyet fark etmeksizin zorunlu tedbirler alındı. Bu doğrultuda alınan tedbirlerle ortaya çıkan olağanüstü durumun kazandırmış olduğu olumsuz psikolojik ruh halinin yayılma hızı virüsle yarışacak boyuta ulaştı hatta çoğu zaman bu ruh hali virüsten önce insanlara tesir ederek psikolojik hastalık halini beraberinde getirdiği gözlemlendi.

Pandemide bireylerde başta kaygı ve beraberinde fobik reaksiyonlar en çok karşımıza çıkan ruhsal sorunlardır. Korona salgınında ise değişen hayat akışı ve ev içerisinde kısıtlı hareket alanı bireyi mutlu edecek çevresinden mahrum oluşu depresif ruh haline girmesine neden olabiliyor. Bununla birlikte virüsün gözle görünmüyor oluşu ve nereden hangi yol ile bulaşacağı konusunda savunmasız olunması da bireylerde ki obsesyonu tetikleyebilmektedir.

Peki bu durumla nasıl basa çıkmalı neler yapmalıyız?

  • Olağanüstü durumlarla başa çıkarken başvurulması gereken ilk hal sağduyu halidir. Bireyler kendi sakinliğini korursa çocukları, ailesi ve çevresine yardımcı olabilir. Baktığımız her yerde karşılaştığımız olumsuz manzarayı tek odak kabul etmek yerine ayağımızın altında ki sağlam zemini fark etmemiz büyük önem taşımaktadır. Bilinçli bir şekilde aldığınız önlemleri kendinize hatırlatmanız panik havasının dağılmasına yardımcı olacaktır.
  • Var olan hali çocuklarımızdan gizlememeliyiz. Onlara uygun bir dille anlatmalı ve başa çıkma yöntemleri hakkında sağlıklı bilgiler vermeliyiz. Sonrasında ise sorduğu sorulara dürüst ve yalın bir şekilde yanıt vermeliyiz. Bunu açıklamaların çocuğun gelişim dönemine uygun bir dille yapılması önem arz etmektedir.
  • Örneğin; virüsün gözle görülemeyecek kadar küçük mikrop benzeri canlılar olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle küçük çocuklara somutlaştırarak anlatmak her zaman anlamlandırmalarına yardımcı olacaktır. Virüsün dokunduğumuz yerlerde olup olmadığını göremediğimizi bu nedenle hasta kişilerin dokunduğu yerlere dokunduğumuzda ellerimizi yüzümüze değdirmeden hemen güzelce yıkamamız gerektiğini, ihtiyaç haricinde gereksiz temastan uzak olmamız gerektiğini anlatmalıyız. Kendisinde bu virüsün olup olmadığını merak ettiğinde ise hastalığın belirtilerinden bahsedebilirsiniz.
  • Hem çocuklar hem biz yetişkinler için rutini bu zor günlerde korumak önemlidir. Evde geçirdiğimiz vakti bir tatil gibi geçirmek sürecin bitmesiyle 56778arkamıza dönüp baktığımız israf ettiğimiz vakit için üzülmemize neden olacaktır. Plan yapmak günlük ve haftalık işlerinizi sistemli bir şekilde gerçekleştirmenize imkân sağlayacaktır. Hem bu planlama öngöremediğiniz gelecek zamanlar için ışık tutan bir fener olarak size güç verecektir.
  • Birçok bilimsel araştırma stres ile bağışıklık arasında ki pozitif bağı açığa çıkarmıştır. Güçlü bir bağışıklık için beslenme ve fiziksel egzersiz ne kadar önemliyse psikolojik dayanıklılıkta bir o kadar önem arz etmektedir. Bu nedenle kendimizi iyi hissettirecek aktivitelere odaklanarak stresimizi azaltmak bağışıklığımıza yapacağımız en büyük yatırımlardan biri olacaktır.
  • Yetkili merciler tarafından düzenli bilgilendirmeler dışındaki özellikle kaynağı belirsiz bilimsel gerçekliği olmayan haberlere itibar etmemek başka bir tedbirdir. Bilgi kirliliği bireylerde endişeyi tetiklemektedir.
  • Sonuncusu ve en önemlisi ise sosyal izolasyon ile başta kendimizi sonra sevdiklerimizi ve toplumumuzu korumak yapabileceğimiz en basit ama en etkili savunma yöntemidir.

Derya Öncü Eğitim Kurumları
Üsküdar Kampüsü
İlkokul&Ortaokul Rehberlik Birimi

blog

ÖNCÜLERDEN YAZILAR

Birinci Sınıfa Başlama Yaşı 2020

 10 Şubat 2020 Pazartesi

Okula başlama yaşı ile ilgili yapılan yeni düzenlemeler neticesinde anne babaların zihinlerinde çocuklarıyla...

Devamı

Teknolojinin Hayatımızdaki Önemi

 28 Mayıs 2019 Salı

Merhaba! Ben Damla. Beşinci sınıf öğrencisiyim. Geçen gün sosyal bilgiler dersinde öğretmenimiz bize...

Devamı

Teknolojinin Çocuklar Üzerindeki Etkileri

 14 Şubat 2018 Çarşamba

Teknoloji çok kısa bir sürede hayatımızın vazgeçilmezi oldu. Tabletler, bilgisayarlar, akıllı telefonlar yaşamımızda çok büyük bir rol alır...

Devamı

Lgs ye Girecek Öğrencilere Tavsiyeler

 30 Mayıs 2021 Pazar

Sevgili Çocuklar; Yaklaşık olarak bir yıldır yoğun bir tempo içerisinde hazırlanmakta olduğunuz lgs sınavına bir hafta gibi bir zaman kaldı...

Devamı

Çocuklarda İnatlaşma

 8 Şubat 2018 Perşembe

İnatçı, hareketli ve meraklıdır, sürekli etrafı karıştırır. Bu dönemde çocuk tüm dünyanın merkezinde olduğunu ve dolayısıyla...

Devamı

Çocuğum Ödev Yapmak İstemiyor

 15 Şubat 2020 Cumartesi

Ödevler okul döneminde ebeveynleri en zorlayan konuların başında gelir. Anne babalar bu konuda çaresiz kalıp,...

Devamı

Deprem Çocuğa Nasıl Anlatılmalı?

 7 Şubat 2020 Cuma

Son zamanlarda ülkemizde meydana gelen depremler, anne babalarda ''Çocuğuma depremi nasıl anlatmalıyım?''

Devamı

Sonbahara Merhaba. Bugün 23 Eylül Ekinoksu

 23 Eylül 2018 Pazar

Bugün 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur ve Kuzey Yarımküre için sonbaharın ilk günü olarak kabul edilir.

Devamı

Okul Olgunluğu Nedir ?

 13 Şubat 2018 Salı

Okul olgunluğu; çocuğun fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal anlamda ilkokulun gerekliliklerini karşılamaya hazır olmasıdır...

Devamı

Hikayemizle Türkiye Üçüncüsüyüz

 27 Haziran 2018 Çarşamba

İlkbahar ayları bana gezileri hatırlatıyor. Tıpkı kuşlar, böcekler ve ağaçların mutluluktan toprağın üzerinde gezmesi gibi...

Devamı