Bebek Ve Çocuklarda Zeka Gelişimi

BEBEK VE ÇOCUKLARDA ZEKA GELİŞİMİ
Psikolog Kaniye AYER

Üsküdar Derya Öncü Ortaokulu Rehberlik Servisi

BEBEK VE ÇOCUKLARDA ZEKA GELİŞİMİ

İnsan beyni ile alakalı her geçen gün yeni bilgiler elde eden bilim dünyasının, günümüze kadar keşfettiği bilgiler ışığında, insanın ve tabii çocuğun öğrenme davranışı hakkında önemli veriler elde edilmiştir. Sanıldığının aksine insanlar beyin gelişimlerini tamamlayarak dünyaya gelmemektedir.
Bazı kritik evrelerde daha fazla olan beyin gelişimi belli dönemlerde daha az olabilmekle birlikte yaşamın ilk yıllarından itibaren hayat boyu devam etmektedir. Bu gerçeği göz önünde bulundurarak beynin işleyiş prensipleri bilindiğinde ve buna uygun çalışmalar yapıldığında çocuklardaki öğrenme kabiliyetinin artacağı aşikârdır.
 
beyin2Malum olunduğu üzere beynimiz öğrenme, düşünme ve hatırlamadan sorumlu organımızdır. Bu işlevlerin sağlıklı bir şekilde çalışması ise gerek akademik hayatta, gerekse kişinin gündelik hayatında daha doğru düşünüp davranmasını ve sağlıklı kararlar almasını sağlamaktadır. Beynimiz sinir hücreleriyle örülmüş bir ağ gibidir. Nöron denilen bu sinir hücrelerinin neredeyse tamamı yeni doğan her bebekte mevcuttur. Ancak zaman içerisinde sinir hücrelerinin birbirleriyle bağlantılar kurmaları gerekmektedir. Her yeni deneyim ve öğrenilen yeni bir bilgi ile birlikte nöronlar arsında bağlantılar kurulmaktadır. Sinir hücreleri arasında ne kadar çok bağlantı kurulursa beyin o kadar çok gelişecektir.
 
Bu bağlantıların kurulması için gereken kritik evreler özellikle yaşamın ilk yıllarındadır. Bu nedenle büyüme sürecinin özellikle ilk evrelerinde çocuklara yeterli düzeyde uyaran verilip sinir ağlarının kurulmasını sağlamak çok önemlidir. Zira yeterli uyaran alınmadığında yeni bağlantılar kurulmadığı gibi mevcut bağlantılar da zamanla zayıflayacak ve hatta yok olarak, ilerleyen yıllarda telafisi zor bir hal alabilecektir. İşte bu yüzden beyindeki sinaptik bağlantılar ne kadar sık kullanılırsa o kadar kuvvetlenecektir. Öğretim ya da deneyimler yoluyla elde edilen yeni bilgi ve beceriler sayesinde beyinde sürekli olarak işlevsel bir değişim oluşacak, yeni sinirsel bağlantılar kurulacak ve hata daha önce kurulmuş olan mevcut ağlar da güçlenecektir. 

kisisel-gelisimBu nedenle;

Beyne yönelik zenginleştirilmiş tecrübelerle beynin sürekli olarak uyarılması, beyin gelişiminde önemli yer tutmaktadır. Doğumdan itibaren yenidoğanla iletişim kurmak, konuşmak, işitsel, görsel, kinestetik uyanlar vasıtasıyla yeni deneyimler yaşatmak, büyüme sürecinde farklı eğitsel materyalleri kullanarak( puzzle,lego,satranç…v.b) yepyeni sinirsel ağlar oluşturmalarını sağlamak bir çocuk için hayati önem taşımaktadır. Okul çağında iken sadece okulda öğrendikleriyle sınırlı bırakmayıp kitap okuma gibi üst düzey bilişsel işlevleri aktifleştiren alışkanlıklar kazanmalarını sağlamak özellikle anne babaların görevi olmalıdır. Yoksa telafisi sonradan mümkün olmayan olsa da ancak ilk zamanlarda elde edilecek faydanın çok daha azı bir faydanın elde edilebileceği bir netice ile karşı karşıya kalınacaktır.

Unutmayalım; her yeni uyaran, her yeni bilgi ve her yeni bir deneyim yeni bir bağlantı demektir. Bağlantı ne kadar fazla ise o kadar iyi gelişen bir beyin ve ileride başarılı bir akademik hayat demektir.
 

Psikolog Kaniye AYER
Üsküdar Derya Öncü Ortaokulu Rehberlik Öğretmeni

blog

ÖNCÜLERDEN YAZILAR

Birinci Sınıfa Başlama Yaşı 2020

 10 Şubat 2020 Pazartesi

Okula başlama yaşı ile ilgili yapılan yeni düzenlemeler neticesinde anne babaların zihinlerinde çocuklarıyla...

Devamı

Teknolojinin Hayatımızdaki Önemi

 28 Mayıs 2019 Salı

Merhaba! Ben Damla. Beşinci sınıf öğrencisiyim. Geçen gün sosyal bilgiler dersinde öğretmenimiz bize...

Devamı

Teknolojinin Çocuklar Üzerindeki Etkileri

 14 Şubat 2018 Çarşamba

Teknoloji çok kısa bir sürede hayatımızın vazgeçilmezi oldu. Tabletler, bilgisayarlar, akıllı telefonlar yaşamımızda çok büyük bir rol alır...

Devamı

Lgs ye Girecek Öğrencilere Tavsiyeler

 30 Mayıs 2021 Pazar

Sevgili Çocuklar; Yaklaşık olarak bir yıldır yoğun bir tempo içerisinde hazırlanmakta olduğunuz lgs sınavına bir hafta gibi bir zaman kaldı...

Devamı

Sonbahara Merhaba. Bugün 23 Eylül Ekinoksu

 23 Eylül 2018 Pazar

Bugün 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur ve Kuzey Yarımküre için sonbaharın ilk günü olarak kabul edilir.

Devamı

Çocuğum Ödev Yapmak İstemiyor

 15 Şubat 2020 Cumartesi

Ödevler okul döneminde ebeveynleri en zorlayan konuların başında gelir. Anne babalar bu konuda çaresiz kalıp,...

Devamı

Çocuklarda İnatlaşma

 8 Şubat 2018 Perşembe

İnatçı, hareketli ve meraklıdır, sürekli etrafı karıştırır. Bu dönemde çocuk tüm dünyanın merkezinde olduğunu ve dolayısıyla...

Devamı

Deprem Çocuğa Nasıl Anlatılmalı?

 7 Şubat 2020 Cuma

Son zamanlarda ülkemizde meydana gelen depremler, anne babalarda ''Çocuğuma depremi nasıl anlatmalıyım?''

Devamı

Afetlere Hazırlıkta Önlem Almanın ve Eğitimin Önemi.

 11 Kasım 2020 Çarşamba

Afetlere Hazırlıkta Önlem Almanın ve Eğitimin Önemi...

Devamı

Okul Olgunluğu Nedir ?

 13 Şubat 2018 Salı

Okul olgunluğu; çocuğun fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal anlamda ilkokulun gerekliliklerini karşılamaya hazır olmasıdır...

Devamı