Tarih nedir? Tarih tekerrür eder mi? Anakronizm nedir? Tarihi belge okumaları nasıl yapılmalı? Çizgisel ve döngüsel tarih anlayışı arasındaki farklar nelerdir? Tarihi bilgi demek ne demektir? Bugünkü tarih algımızı şekillendiren husus-lar ne-ler-dir? Orta Çağ'da tarihe bakış nasıldı? Orta Çağ tarih anlatılarında "Kısalık" (özlük-brevis) yöntemi neyi ifade etmektedir? Kısalık nedir? "Kısalık, bilgeliğin ruhu mudur?" Orta Çağ kısalık yöntemine neden önem verir? Kısalık bir anlatı stratejisi midir? Sadece tarih yazarları mı kısalığın gerekli olduğunu düşünüyor?
Öncü Düşünce Okulu, geride bıraktığımız üç ders boyunca yönünü tarihe çevirdi ve alanında dikkat çeken çalışmaları olan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih DURGUN hocamızla birlikte tarih üzerine oldukça verimli saatler geçirdi.
Gençlerimizin aklına takılan her konu ve soru üzerine yoğunlaşan, bu noktada gençlerimizi yüreklendiren ve gerek akademik gerekse şahsi birikimleriyle onlara yol gösterici olan kıymetli hocamız Fatih DURGUN'a bir kez daha teşekkür ediyor, bir sonraki derste Doç. Dr. Turgay ANAR hocamızın "Edebiyat" ana başlığından hareketle Estetik, Dil, Şiir, Hikaye ve Roman alt başlıkları üzerine bize aktaracaklarını heyecanla bekliyoruz.