Sivil Savunma, savaş sırasında saldırılara karşı, barış zamanı ise her türlü doğal afet ve büyük felaketlerde halkın can ve mal kaybını en aza indirmek için yapılan silahsız, koruyucu ve kurtarıcı önlem ve çalışmalar bütünüdür.
1.ve 2. Dünya Savaşlarında savaş meydanlarında birçok insan öldüğü gibi cephe gerisinde de sivil halkta can kaybının olduğu gözlemlenmiştir. Örneğin 2. Dünya Savaşında 10 milyon can kaybının %52 sini askerler oluştururken %48 ini ise savaş meydanları dışında kalan halkın oluşturduğu görülmektedir.
Teknolojini ilerlemesiyle birlikte olabilecek savaşların tüm ülke unsurları ile topyekün olacağı açıktır. Bu kapsamda Sivil Savunma bilincini aşılamak, vatan sevgisini en öne çıkarmak, savaş ve afet durumlarına hazırlıklı olmak ve bunu kültür haline getirebilmek için çalışmaların okullarda başlaması gerekir.
İkaz Alarm Eğitimi alan öğrencilerimiz afetlerde ve savaşlarda can ve mal kaybını en aza indirmek amacıyla nasıl davranılması gerektiği uygulamalı olarak öğrencilere gösterilmiştir.