Değerli Velilerimiz;
Hayatın yoğun temposu ve koşuşturması içinde çevremizdeki bazı olayların önemini ve anlamını fark edemiyoruz. Etrafımıza her zamankinden daha özenli ve yoğun olarak yardımlaşma, kardeşlik ve merhamet duygularıyla baktığımız rahmet ayı Ramazan-ı Şerif münasebetiyle önemli bir konuya dikkatinizi çekmek istiyoruz. Eski ismiyle "Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı "Sevgi Evleri Çocuk Yuvası" yeni ismiyle "Çocuk Evleri Sitesi"...
Devletimiz birçok imkânını seferber edip bu çocuklarımızla ilgilense dahi; o minicik kalpleriyle sevgi açlığı, güvenli bağlanma ihtiyacı içinde olan ve sosyal hizmet çalışanlarının yetemediği noktalardaki boşluğu doldurmak için bizlere de önemli görevler düştüğü kanaatindeyiz. Aynı şehri, ilçeyi veya mahalleyi paylaştığımız bu çocuklarımızın hakkında ne biliyoruz, onları ne kadar tanıyoruz, neye ihtiyaçları olduğunu biliyor muyuz? Toplum ve birey olarak ne yapmalıyız? Bu sahipsiz, belki kimsesiz ve dram yüklü çocuklarımızı ne kadar koruyor, ilgileniyor ya da sevgimizi ne kadar paylaşabiliyoruz, hiç düşündünüz mü?
Çocuk bakım kuruluşları, koruma altında bulunan çocukların daha küçük birimlerde bakımının sağlanması amacıyla her ilin sosyal, kültürel ve fiziksel yapısına ve çocuk yetiştirmeye uygun bölgelerinde, okullara ve hastanelere yakın apartman dairesi veya müstakil dairelerde verilen yatılı sosyal hizmet modeli olarak tanımlansa da insanı/çocuğu kapsadığı için tanımlamalar yetmemektedir.
Bu konuyu gündeme almamızı sağlayan, aynı zamanda sevgi evlerinde gönüllü anne olan bir velimizden kısa bir paylaşım şöyledir:
"Çocuk evlerinde ne hayatlar ne çileler ne dertler var bir bilseniz. Kuruluş bakımına alınmadan önce, işkence görmüş çocuktan tutun da tacize uğramış çocuğa kadar, anne hasreti ile yanan çocuktan tutun da ölen babası için gözyaşı döken çocuklara kadar birçok küçük yürek, acılarını sessiz çığlıklara dökmüştür. Ve biz o sessiz çığlığı duymayacak kadar yoğun ya da yorgunuz. Bu çocuklar sadece ilgiye, şefkatli bir söze ve sevgiye aç. Her bir çocuk ayrı bir yükü yüklenmiş zorlu hayat şartlarında yaşamanın bir yolunu bulmaya çalışıyor tek başına, çaresiz ve korkuyla.
Çocuk evleri; sahipsiz çocuklara bir ev huzuru sunabilecek şekilde düzenlenmiştir. Devlet koruması altına alınan bu yavrularımızın her türlü eksikleri giderilmeye çalışılmıştır ama bilinmesi gerekir ki bu görev sadece devletimize ait değildir. Mahkeme kararı ile 'korunmaya muhtaç çocuk' adı altında yeni hayatlarına başlayan bu yavrularımıza her birimizin kucak açması gereklidir. Peki, bizler bu çocuklar için neler yapabiliriz?
1. Çocuk evlerinde gönüllü annelik yapabiliriz. Resmi olarak başvurduğunuz kurumda ister bir çocuğun ister bir kaç çocuğun gönüllü annesi olup belirli aralıklarla ziyaret ederek, zaman zaman ihtiyaçlarını karşılayarak, en önemlisi de sevgimizi paylaşarak bir anne, bir abla sıcaklığı ile çocuklara yaklaşabiliriz. Bunu yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli husus devamlılıktır.
2. Evimize en yakın çocuk evlerini bulup, yönetimle temasa geçerek çocukların zihin gelişimini destekleyen besinler alabiliriz. (Meyve, ceviz, çeşitli kuruyemişler, vs.)
3. Çocuk evi yönetimine başvurarak, çocuklar için etkinlik teklifi ile gidebiliriz. (İftar programı, tarihi ve kültürel gezi programı, piknik programı, tatil önerisi vs.)
4. Çocuk evi yönetimi ile temasa geçerek çocukların kullanacağı eşya, eğitim materyali, oyun malzemeleri vs. temin edebiliriz.
5. Bu çocuklarımızın maddiyattan çok sevgi ve ilgiye muhtaç olduklarını düşünerek, çocuk evi yönetimiyle görüşüp farklı çalışmalar yapabiliriz.
Çocuk evlerindeki çocuklarımızla tanıştığımızda bazı konulara çok dikkat etmeliyiz. Çocuklarımıza karşı yaklaşımımızda en ufak bir acıma duygusu olmadan, geçmişte ne yaşadığına dair soru sormadan ve tamamen sevgi/şefkat paylaşımı içinde davranmalıyız. Elden hediye veya hiçbir şekilde para vermemeliyiz."
Kıymetli velilerimiz, okulumuz öğretmenleriyle yakın çevremizdeki İstanbul Valiliği Galip Öztürk Çocuk Evleri Sitesi'ni ziyaret ettik, yönetimle görüşüp bilgiler aldık. Buradaki çocuklarımıza eğitim öğretim alanında destek olmak için şefkatli ve fedakâr öğretmenlerimizle bir program üzerinde çalışıyoruz. Bununla birlikte bir iftar programıyla sizlerden arzu edenlerin de katılımıyla bu çocuklarımıza güzel bir Ramazan akşamı yaşatmak istiyoruz. Yakın çevremizdeki Galip Öztürk Çocuk Evleri Sitesinde bulunan 6-12 yaş aralığındaki 100 kadar çocuğumuz için okulumuzda düzenlediğimiz etkinlikli iftar programında sizleri de aramızda görmekten onur duyarız.