Derya Öncü Koleji olarak bu yılki yurt dışı gezimizi 28 öğrenci ve 4 öğretmenle birlikte Osmanlı diyarı balkanlara gerçekleştirdik. İbn-i Haldun’un dediği gibi coğrafya bir kaderdir. ‘’Evet bir coğrafyayı anlamak kaderi anlamlandırma çabasından başka bir şey değildir’’. Yola çıktığımızda bu sözün bizde uyandırdığı anlama daha da şahit olduk.
Osmanlının asırlardır vücut bulduğu eşsiz bir yorumdur: Balkanlar aradan geçen onca zamana rağmen kıymetli eserleriyle , cihannüma tarihiyle dimdik ayakta duran özel kültürüyle daha da belirginleşen özel bir coğrafyadır Balkanlar.
Bu yıl Anadolu’dan balkanlara uzanan gezimizde bir kere daha gördük ki balkan insanları hala özlemle minnetle o günleri yâd etmektedir. Balkanlar Anadolu’da olduğu gibi yeryüzünde şehit kanlarının suladığı verimli topraklar, gökyüzünde ayın ve hilalin yer edindiği önemli bölgelerdendir. Mayıs ayında gerçekleştirdiğimiz gezimizde uğradığımız yerleri sayacak olursak : Tefeyyüz İlköğretim Okulu ,Üsküp, Priştine, Koçançik, 1.Murat Hüdavendigar Türbesi, İşkodra, Kotor, Budva, Alp Erenler Tekkesi, Mostar ,Sarayevo ve dahi bir çok bölge…..
Bu mekanları ziyaretimizde gördük ki balkanlar adeta bir Anadolu şehrinde geziyormuş hissiyle bize hiç de uzak olmayan dokusu, anlayışı , ve kültürüyle Anadolu’da bir şehri gezme hissi vermektedir. Türkçe konuşulan, Türkçe yazılan şehirleri ülkeleri gördük, Türklüğümüzle gurur duyduk ve bir kere daha anladık ki bu ülkelerin hamisi olarak büyümeye ve kudret sahibi olmaya devam etmeliyiz. Biz birlikte büyüğüz.