22.30 ‘da okul bahçesinde toplanan öğrenci kafilesiyle gezimizin ilk durağı olan Konya’ ya doğru yola koyulduk. Yaklaşık 10 saat süren yolculuğun ardından Konya’nın Akşehir ilçesine vardık. Sabahın ilk ışıklarıyla beraber sabah namazını kılmak üzere Akşehir Ulu camii ‘deki yerimizi aldık. Namazın ardından Konya merkezde kahvaltımızı yapıp ardından eski bir Selçuklu eseri olan Konya Alaattin camii ile tepesi, şehitlik ve Mevlana müzesini gezdik. Manevi havası ile nefeslendiğimiz bu mekânda Cuma namazını ise yine burada bulunan Selimiye Camii‘nde kıldık. Öğle yemeğini yiyip bir sonraki durağımız olan Nevşehir’e geçmek üzere yola koyulduk. Nevşehir’in merkezine 20 km. uzaklıkta olan Kapadokya’nın en büyük yerleşim yeri Ürgüp’te bulunan otelimize dinlenmek üzere vardık.
Ürgüp çevresinde başta her yıl 2 milyon kişinin önünde fotoğraf çektirdiği Üç Güzeller olmak üzere en güzelleriyle karşılaşıyor
2.GÜN (28 EKİM )
Erken saatlerde uyanıp kahvaltı yaptıktan sonra ilk uğrak yerimiz olan büyülü vadiyi ziyaret ettik. Anadolu’nun ortasında, masallardan çıkan büyülü bir yer hayal edin, gezerken zamanı unuttuğunuz…
Nefes kesen coğrafi güzelliklere, bir de farklı medeniyetlerin 500.000 yıla uzanan tarihi eşlik edince bize seyri doyum olmaz bir tefekkür sahnesini izlemek düştü.
İlk durağımız Avanos ziyareti idi. Çanakçılık, halıcılık ve çeşitli el sanatları, Selçuklu ve Osmanlı eserleri, tarihi anıtlar, peri bacaları, kiliseleri ile Avanos’ ı ziyaret edip akabinde mermer atölyesi ve çanak – çömlek atölyesine uğradık. Öğrencilerimiz yumuşak toprağa elleriyle şekil vererek çömlek yapmayı denediler. Bu ziyaret sonrasında öğle yemeğini yedikten sonra doğal ve kültürel varlık olarak UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alan “Göreme Açık Hava Müzesi” ni de görmüş olduk.
İki büyük bir küçük peribacasının anne baba çocuktan oluşan çekirdek aile misali dizilimi, Kapadokya’da görülmeden geçilmeyecek bir nokta yapmış Üç Güzeller’ i. Sanki tanıdık bir aileye uğramadan geçmek ya da durup bir fotoğraf çektirelim dememek eksiklikmiş gibi. Üç Hisar kalesinin eteklerinden geçip son uğrak yerimiz olan “Güvercinlik Vadisi” etrafından geçilerek
“Üç Güzelleri” ziyaret edip gün içindeki turumuzu tamamladık. Son olarak yine günün yorgunluğunu geçirmek ve dinlenmek için otele vardık. Akşam yemeğinden sonra odalarımıza geçerek bir sonraki gün için bekleyişe geçtik.
3.GüN ( 29 EKİM )
Ürgüp’ün muhteşem manzarasına uyanıp kahvaltının ardından otelimizden ayrılarak turumuzun son gününde burada bulunan önemli mekanlardan biri olan “Kaymaklı” da bulunan Yeraltı Şehri ‘ni ziyaret için yola koyulduk. Yeraltı Şehri’nden sonra bölgede bulunan Beli Sırma Vadisi’ni gezme şansına sahip olduk. Son durağımız olan Beli Sırma Vadisi’ nden sonra İstanbul yolcuğu için yola koyulduk. Bu şehirden ayrılmak bizi üzse de İstanbul’a dönmenin de heyecanı vardı. Aksaray ve Bolu’da verdiğimiz moladan sonra 23.30 gibi okula ulaştık. Öğrencilerimizi velileriyle buluşturarak turumuzu tamamladık.
Öğrencilerimiz gezi süresince bölgenin doğal ve beşeri güzelliklerini yakından görme şansına sahip oldu. Bölge insanını etkileyen o muhteşem atmosferine şahitlik ettiler. Merak duygularıyla hayallerine dokundular. Ara ara verilen fotoğraf molalarıyla beraber öğrencilerimiz günü ve anı ölümsüzleştirerek arşivlerine yeni kareler eklemenin mutluluğuna vardılar.