Bu hafta Çekmeköy Kampüsümüzde asitle tanıştık. Hepimizin zaman zaman duyduğu ve tehlikeli olduğunu bildiğimiz bu bileşiğin canlıya verebileceği etkiyi gözlemleyerek öğrenmek istedik. Önce üç farklı şeffaf şişe içine konmuş alkol, su ve asit öğrencilere gösterilerek şişelerin içinde ne olduğu soruldu. Üçüne de gelen tek cevap: SU
Deneyimizde kullandığımız ana malzememiz olan toz şeker, organik olduğu için seçildi ve behere konan ilk malzememizdi. Öğrencilerimizle şekeri ıslatacak fakat eritmeyecek kadar az suyu behere ilave ettik. Daha sonra yavaş yavaş, karıştırarak eklediğim sitrik asit şekerin yanmasına neden oldu ve beher içinde yükselen kömür bir bloğa dönüştü. Bu deneyde gözlük kullanılmasına ve ortamın havalandırılmasına özellikle dikkat edildi.
Deney bitmesine rağmen öğrencilerimiz gözlerini kömür bloktan alamadılar. Asitin şekeri kömür bloğa dönüştürmesini gözlemleyen öğrencilerimiz her şeffaf sıvının su olmadığını, evlerde veya farklı ortamlarda bilmedikleri sıvıları içmemeleri hatta açmamaları gerektiğini asitlerin yakma özelliğini görerek öğrenmiş oldular.
Gülbahar Yalçın
Eğlenceli Bilim Öğretmeni