Yaz Tatili İçin Öneriler

YAZ TATİLİ İÇİN ÖNERİLER

Eğitim-öğretim yılı içerisinde tatiller, öğrencilerin ruh dünyasında, her zaman coşkulu, sevinçli ve bir o kadar da iç huzuru artırıcı duyguların yaşanmasını sağlayan zaman dilimleri olmuştur. Aynı zamanda tatiller, öğrencilerin ve velilerin dinlenmesine vesile olduğu kadar, aile bireylerinin her zamankinden daha çok bir arada olmalarına ve ertelenen birtakım aktivitelerin de gerçekleştirilmesine imkan sağlamaktadır.

Tatil günlerini çocuklar, arkadaşlarıyla daha fazla vakit geçirme olarak planlarken, anne-babalar ise, genellikle, çocuklarının tatilde rehavete kapılabilecekleri endişesiyle onlara ders çalışmaları ve kitap okumaları konusunda sürekli telkinde bulunarak geçirirler.

Bazı aileler de çocuklarının okul döneminde çok sıkıldığını ve yorulduğunu düşünerek tatil zamanlarında çocukları tamamen serbest bırakmaktadırlar. Bu da hiç müdahale etmeden çocuğun tüm tatil boyunca istediği gibi davranmasına izin vermek anlamına gelmektedir. Bazı çocuklar günlerini kendi başlarına planlayabilmekte, okumaya, eğlenceye, oyuna, arkadaşlarıyla olmaya zaman ayırabilmektedirler. Ama genellikle çocuklar kendi başlarına tüm günü kendileri için hem keyifli hem de verimli geçirebilecekleri şekilde planlamada yetersiz kalabilmektedirler.

karne-yazisi-2018-2Sizlere, yarıyıl tatilinizi değerlendirirken, çocuğunuzda görmek istediğiniz olumlu değerlerin kazanımı için birtakım etkinlikler ve aktiviteler öneriyoruz. Bu aktiviteleri sizler kendi hayal dünyanız ve çocuğunuzdaki ihtiyaçlar nispetinde farklılaştırabilir ve bu aktivitelerle fikirlerinize yeni bir bakış açısı kazandırabilirisiniz. Unutmayın; çocuğunuzla yaşayacağınız küçük ama farklı bir paylaşım, ummadığınız güzelliklere kapı açabilir.

1- Çocuğunuzun akrabalarına karşı vefa duygularını güçlendirmeniz için bulunmaz bir etkinlik!

Aile içinde çocukların akrabalarına ve arkadaşlarına karşı vefa duygularını etkileyen en büyük faktör, ebeveynlerin vefa duygusunu yaşantılarında çocuklarına göstermeleridir. Davranış kazanımında, görmek ve yaşamak en kalıcı özelliktir. Çocuk, vefa duygusunu, bu duygunun anlatılmasından çok görerek ve ailesinde bunu yaşayarak öğrenir

2- Seçmiş olduğunuz güzel bir sinema filmini tüm aile bireyleriyle birlikte en son ne zaman izlediniz?

Bu konuda küçük bir araştırma yaparak, ihtiyacınız olan özellikteki (eğitici ve öğüt verici niteliği olan) bir film CD'sini temin edebilir ve bir akşamınızı "tüm ailenizle sinema saati" olarak değerlendirebilirsiniz. Filmi seyrederken hoşunuza giden sahnelerde vurgulamalar yaparak önemli gördüğünüz noktaları üstü kapalı olarak çocuğunuza hissettirebilirsiniz.

3- Market ya da pazar alışverişi yaparken dikkat ettiğiniz kuralları çocuğunuz ne kadar biliyor?

Paranın tasarruflu kullanılmasını ve ürün alırken dikkat ettiğiniz kriterleri çocuğunuza göstermek, alışverişi çocuğa yaptırmakla mümkün olabilir. Anne ve baba olarak çocuğunuzun yanında markete gidin ve alınacak tüm ürünleri çocuğunuza aldırın. Hata yaptığını fark ettiğinizde "şunu alsan daha hesaplı olabilir" ya da "kızım şu markayı tercih etmemiz daha hoş olmaz mı? Çünkü..." gibi yaklaşımlarla yönlendirme yapılabilir.

9- Milli ve manevi değeri olan bir mekanı ailenizle birlikte ziyaret edin ve bu konudaki hassasiyetinizi çocuğunuza hissettirin.

Tatilinizin bazı günlerinde manevi mekanları çocuklarınızla birlikte ziyaret ederek geçirebilirsiniz. Bu tür geziler ve ziyaretler, çocukların zihinlerinde ve karakter yapılarında olumlu ve yapıcı izler bırakabilir. Ziyaretlerde çocuk, ebeveynlerinin tavır ve davranışlarını çok iyi gözlemler ve onları örnek alır. Yapacak olduğunuz bir dua, çocuğunuza gittiğiniz yer ile ilgili söyleyeceğiniz bir iki cümle, hem sizinle olan diyalogunu güçlendirecek hem de bu tür ziyaretlerin yapılması gerekliliğini kendi yaşantısına taşıyacaktır.

10- Evinizdeki kütüphanenizde ya da kitaplığınızda hangi kitapların olduğunu bilmiyorsanız çocuğunuz bunları listeleyebilir!

Evlerimizin vitrinleri ya da kitaplıkları, birçok kitap, ansiklopedi ve dergilerle doludur. Ancak bunların birçoğu açılmamış ve okunmamış olabilir. Evinizdeki tüm kitapların isimlerini ve yazarlarını çocuğunuza liste yaptırmanız, onun kitaplara olan saygı ve hürmetini artırabilir. Çıkarmış olduğu kitap listesini akşam babasına göstermek ve babasıyla birlikte listedeki tüm kitapların ne şekilde kullanılabileceğini müzakere etmek, çocuğunuzun kitaplara karşı olan ilgisini artırabilir. Böyle bir çalışmayı babaların çocuklarından rica etmesi, çocuk için daha tesirli ve motive edici olabilir.

Derya Öncü Ortaokulu - Üsküdar Kampüsü
Rehberlik Birimi

blog

ÖNCÜLERDEN YAZILAR

Birinci Sınıfa Başlama Yaşı 2020

 10 Şubat 2020 Pazartesi

Okula başlama yaşı ile ilgili yapılan yeni düzenlemeler neticesinde anne babaların zihinlerinde çocuklarıyla...

Devamı

Teknolojinin Hayatımızdaki Önemi

 28 Mayıs 2019 Salı

Merhaba! Ben Damla. Beşinci sınıf öğrencisiyim. Geçen gün sosyal bilgiler dersinde öğretmenimiz bize...

Devamı

Teknolojinin Çocuklar Üzerindeki Etkileri

 14 Şubat 2018 Çarşamba

Teknoloji çok kısa bir sürede hayatımızın vazgeçilmezi oldu. Tabletler, bilgisayarlar, akıllı telefonlar yaşamımızda çok büyük bir rol alır...

Devamı

Lgs ye Girecek Öğrencilere Tavsiyeler

 30 Mayıs 2021 Pazar

Sevgili Çocuklar; Yaklaşık olarak bir yıldır yoğun bir tempo içerisinde hazırlanmakta olduğunuz lgs sınavına bir hafta gibi bir zaman kaldı...

Devamı

Çocuklarda İnatlaşma

 8 Şubat 2018 Perşembe

İnatçı, hareketli ve meraklıdır, sürekli etrafı karıştırır. Bu dönemde çocuk tüm dünyanın merkezinde olduğunu ve dolayısıyla...

Devamı

Çocuğum Ödev Yapmak İstemiyor

 15 Şubat 2020 Cumartesi

Ödevler okul döneminde ebeveynleri en zorlayan konuların başında gelir. Anne babalar bu konuda çaresiz kalıp,...

Devamı

Deprem Çocuğa Nasıl Anlatılmalı?

 7 Şubat 2020 Cuma

Son zamanlarda ülkemizde meydana gelen depremler, anne babalarda ''Çocuğuma depremi nasıl anlatmalıyım?''

Devamı

Sonbahara Merhaba. Bugün 23 Eylül Ekinoksu

 23 Eylül 2018 Pazar

Bugün 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur ve Kuzey Yarımküre için sonbaharın ilk günü olarak kabul edilir.

Devamı

Okul Olgunluğu Nedir ?

 13 Şubat 2018 Salı

Okul olgunluğu; çocuğun fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal anlamda ilkokulun gerekliliklerini karşılamaya hazır olmasıdır...

Devamı

Hikayemizle Türkiye Üçüncüsüyüz

 27 Haziran 2018 Çarşamba

İlkbahar ayları bana gezileri hatırlatıyor. Tıpkı kuşlar, böcekler ve ağaçların mutluluktan toprağın üzerinde gezmesi gibi...

Devamı