rehberlik2

Derya Öncü Anaokulu Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi, her öğrencinin yaş dönemine özgü duygusal ve sosyal gelişimlerini doğal ortamlarında gözlemleyerek eğitim sürecini desteklemeyi amaçlamaktadır. PDR birimi çalışmaları, öğrenciyi merkeze alan ve onların sağlıklı ve mutlu bireyler olarak yetişmelerini hedefleyen çalışmalardır. Uygulamalarında temel değerlerini kazanmış, öz güveni gelişmiş, duygularını tanıyan ve kendini ifade edebilen, sosyal beceri düzeyi yüksek, problem çözme becerisi gelişmiş bireyler yetiştirmeyi hedeflemiştir.
PDR Birimi öğrencilerin sosyal, duygusal, bilişsel ve fiziksel alanlardaki gelişim süreçlerinin takibini yapmak, değerlendirmek ve tespit edilen farklı durumlarda aileyi bu doğrultuda bilgilendirmek ve yönlendirmek, öğrenciye okul ortamında mümkün olan desteği sağlamak amacıyla çalışmalarını yürütmektedir. Bu çalışmalar çeşitli testler kullanılarak yapılmaktadır.
Anaokulumuzda öğrenciyi tanımak amacıyla yapılan çalışmalar ve uygulanan test ve yöntemler;
• Oryantasyon çalışmaları
• Gelişim Testleri
• Dikkat ve Görsel Algı Testleri
• İlkokula Hazırlık Testleri
• Psikolojik Değerlendirme Testleri
• Bireysel Öğrenci Görüşmeleri
• Kazanım ve İhtiyaç Merkezli Rehberlik Dersleri (Akran zorbalığı, empati, problem çözme, iletişim becerileri, sosyal beceri kazanımı, duyguları tanıma ve regüle etme çalışmaları vb.)
Ayrıca PDR Birimi olarak öğrenciyi tanıma amaçlı sınıf gözlemleri de yapılarak öğrencinin arkadaşları ile ilişkisi, öğretmenleri ile ilişkisi, derse ilgisi ve katılımı ve sınıf kurallarına uyumu değerlendirilir. Bu çalışmalar ve gözlemler sayesinde öğrenci ile ilgili elde edilen bilgilerin velilerle paylaşılması ve işbirliği kurularak sürecin sağlıklı şekilde yürütülmesi sağlanır.