KARALAMA DEFTERİ DERGİSİNİN 7. SAYISI DERYA ÖNCÜ’DE

Öğrencilerimizin bir sene boyunca yazdıklarından seçilerek oluşturulan Karalama Defteri dergisinin 7. sayısı yayınlandı. Geçen sene olduğu gibi öğrencilerimize karneleriyle beraber verilerek karne gününde farklı bir heyecan yaşandı. Öğrencilerimizin yaz tatiline dergide yayınlanan yazılarını gözden geçirerek ve arkadaşlarının yazılarını okuyarak başlaması sağlandı.
Dergimizin bel kemiğini yazı atölyesine katılan öğrencilerimizin yazıları oluşturdu. Ayrıca edebiyat ve dil anlatım derslerinde yapılan yazı çalışmaları da dergimize katkı sağladı.
ÖN SÖZ’DEN
“O, kalemle yazmayı öğretendir. İnsana bilmediğini öğretendir.”  Alak 4/5

İnsan ruhu; okumak, yorumlamak ve yazmak gibi birbirine bağlı üç temel üzere kuruludur.

“Kâinat seriyyeden süreyyaya bir kitaptır; okumasını bilene.” diyen Nuri Pakdil; okumanın bir çağrı, bir davet olduğunu söylüyor bizlere. Dünya ise bu davete icâbet ettiğimiz yerdir. Bir düğünün davetidir insanlığa.

Mevlana boşuna ölüm için  “düğün gecesi” dememiştir. Ayak bastığımız bu yurt, düğün gecesine kadar yani bedenin ölümüne kadar okuma, yazma ve konuşma ile sürüp gider.

Okumak çağrıdır; semaların ve yerlerin kutsalına çağrı yapmaktır. İnsanın kendine dönük ruhuna,  yüreğine, içsel istidatlarına çağrıda bulunmak, “ikra”  emrini duyurmakla görevlidir.

Yazmak, zihnin ve yüreğin sevgi ile birleşip bereketli topraklarda filizlenmesidir. Yazmak bir ruh tohumunun çiçeklenmesidir. Yazarak ruhları besleyenler kâinatta da ruh çiftçiliği yapanlardır. İşte bu minvalde; günlükten gezi yazısına, şiirden eleştiriye, denemeden öyküye kadar birçok edebi türü içinde barındıran Karalama Defteri karşınızda.

İlhamlarla yüklene yüklene gezen Yazı Atölyesi,  bir arı misali, dergimizin bel kemiğini oluşturdu. Yazıları okumak, derleyip toplamak, hafızaya konuk etmek, zihin hamurunda yürek suyu ile karıştırmak en sonunda da süte, bala, ekmeğe dönüştürmek… Yazı Atölyesi öğrencileri için bu yolculuk iyi bir tecrübe oluştururken kendi ruh sofralarını da yayımlanan yazıları ile donatmış oldular.
Bu sayımızda öğrencilerimizin bireysel yazılarının yanı sıra şiirden ilham alıp öyküye dönüşen Kaldırımlar dosyası, Çanakkale ruhunu yansıtmaya çalışan Çanakkale Destanı dosyası ve farklı türde yazılarla oluşturulan zengin bir halka ile karşınızdayız.
Kültür edebiyat Kulübümüzün düzenlediği yazar şair buluşmaları kapsamında konuğumuz olan Mehmet Nuri Yardım ile yazarlık adına güzel bir söyleşi yaparak yazın hayatına dair tecrübelerini dinledik. Kendisini ziyaret ettiğimiz Dil ve Edebiyat dergisi editörü Hüseyin Altuntaş ile yaptığımız mülakatta ise yazma deneyimine nasıl başladığını,  iyi bir editörün amatör yazarlarda aradığı kriterleri konuştuk, dergimizde yayımladık.
Dergimizin ruh ve irfan sofrasına katkıda bulunan Derya Öncü Lisesinin tüm öğrencilerine, bilgilerini akıl ve kalp gözeneklerine dönüştüren edebiyat grubu öğretmenlerime, yazıyı öze değdiren tasarımı ve görsel seçimindeki özverisi ile müdür yardımcımız Hüseyin Kurt’ a, desteklerini esirgemeyen okul müdürümüz Fatih Özdemir ve genel müdürümüz Haydar Temel’ e teşekkürlerimi iletiyorum.
Söz sohbette büyür, zenginleşir; öz ise ilimle, irfanla güzelleşir. İlim ve irfana bulanmış sohbet halkalarında nice güzel yazılarımızın yayımlanması dileğiyle…

Karalama Defteri 7.Sayı için tıklayınız.
haber-resim