KARNE TEK BAŞINA BAŞARININ GÖSTERGESİ DEĞİLDİR

tatillÇocuk ister iyi, ister kötü karne getirsin, ailelerin çocuklarına verdikleri tepkiler onu sevdikleri yönünde olmalı. Çocuğun karnesinde bazı notları düşük olduğu için cezalandırmak çocukta suçluluk duyguları-kendine güvensizlik ve kaygıyı artırır. Ailelerin karneye ve başarıya yüklediği anlam burada öne çıkıyor. Çocuğun başarısızlığının pek çok nedeni olabilir. Her öğrenci için beklenen, kimi zaman heyecanlandıran, kimi zaman üzen gündür karne günü. Kimileri için tatilin başlangıcı iken, kimileri için kaygı ve korku dolu günler demektir karne. Sadece öğrenciler değil, anne, baba, hatta çocuğun yakın çevresi de heyecanla bekler “o gün” ün gelmesini.

Veliler genelde karnedeki notlara bakarak çocuklarını değerlendirmektedir. Notlar başarı ve başarısızlıktan öte çocuğun güçlü ve zayıf yönlerini ortaya koyar. Çocuğun güçlü ve zayıf yönleri bilinerek yapılan çalışmalar verimli sonuçların alınmasını sağlayacaktır. Özellikle birinci dönem sonunda alınan karne bu açıdan değerlendirilmelidir.

Takdir ve teşekkürlerle dolu bir karne getirmiş olan çocuk, hediye ve ödüllerle karşılanırken, düşük notlarla dolu bir karne getiren ya da sınıfta kalan çocuk, cezalarla karşılaşır. Her koşulda anne babalar çocuklarına karşı anlayışlı bir tutum içine girmelidirler. Unutmamalıyız ki zayıf bir karne, ebeveynlerden çok çocuğun duygularını olumsuz etkiler. Kendini yetersiz hissetmesine, mutsuz olmasına, umutlarını yitirmesine, derslerden uzaklaşmasına neden olabileceği gibi çevresinden alabileceği olumsuz tepkilerin sonucunda kendini koruma çabalarına girer. Bunun sonucunda çocukta sinirlilik, öfke nöbetleri ve içe kapanmalar yaşanabilir.

Ailelere Öneriler
Karne döneminde aile ve çocuğun yaşadığı üzüntüleri bitirip, böyle bir sonucu yeniden yaşamamak için birlikte nedenleri gözden geçirmeleri ve çözümler üretmeleri gerekmektedir. Ailesinin sevgisini, güvenini hisseden,  olumlu ilginin var olduğu bir ortamda yaşayan çocuk “Kötü Karne”nin oluşturduğu üzüntüyü kısa sürede atlatacaktır. Bu çocuklar ebeveynlerle işbirliği yaparak, çözümler geliştirmeye çalışacak ve böylece başarıya daha kısa sürede ulaşacaklardır. Burada anne babanın yapabileceği çocuğun dışındaki nedenleri ele almada çocuğu desteklemek ve çocuğun dikkatini sorumluluklarına çekmektir. Unutmayın ki karne günü çocukta stres, üzüntü, mutsuzluk, karamsarlık duyguların başladığı gün değil de dönem boyunca yaşanan sıkıntı ve stresin sona erdiği gün olmalıdır. Zayıf karne ödüllendirilmeyecek dahi olsa her çocuk tatili ve dinlenmeyi hak etmiştir.

• Çocuğunuzun notları nasıl olursa olsun, onu sevdiğinizi ve ona değer verdiğinizi belirtin. Sevginizin notlara bağlı olarak gerçekleşmediğini gösterin.
  • Karnedeki yüksek notlardan dolayı memnuniyetinizi belirtin. Düşük notların neden kaynaklandığını çocuğunuzu kırmadan öğrenmeye çalışın. Bu notları yükseltmek için birlikte neler yapabileceğinizi konuşun. Bu konuda ona yardımcı olacağınızı söylemeyi unutmayın.
  • Karne notları çok iyiyse de gereğinden fazla ilgi göstermeyin. Fazla onay davranışı da kaygıyı artırır. Ödül kullanıp, teşekkür edebilirsiniz.
  • Başarının tek göstergesi karne değildir. Çocuğun çabası varsa, motivasyonu yüksekse bu davranışını onaylamalısınız. Başarılı olduğu konuları vurgulayın ve ön plana çıkartın. Sorun olan alanlarda birlikte çözüm yolu arayın.
  • Ara tatilde çocuğunuzun dinlenmesini sağlayın. Tatiller bunun içindir. Karne zayıf olduğu için, tatil boyunca ders çalıştırmayın. Kitap okuması ve yoğun olmayan bir tekrar yapması yeterlidir. Aktif etkinlikler planlayın ve ona zaman ayırmaya çalışın.
  • Çocuğunuzu tehdit etmeyin ve korkutmayın. Bu yaptığınız karnedeki notların düzelmesini sağlamaz. Aksine çocuğun size olan saygısını azaltır.
  • Çocuğunuzun başarısını veya başarısızlığını kardeşleriyle ve başka çocuklarla asla kıyaslamayın. Her çocuk ancak kendisiyle kıyaslanabilir. Başarılı olduğu işleri örnek göstererek isterse bunu da başarabileceğini söyleyin.
  • Çocuğunuzun karnesini övünme ya da utanma nedeni olarak görmeyin.
  • Karneyi çocuğunuzun kişiliğinin bir yansıması olarak değerlendirmeyin. Notların düşük oluşu çocuğun hayat maratonunda başarısız olacağı anlamına gelmez.
  • Notlara bakarak çocuğunuzu tembel ve başarısız olarak nitelemeyin. Çocuk da kendini bu şekilde algılamaya başlarsa başarılı olmak için çaba göstermeyebilir.
  • Kötü karneye sert tepki göstermek, onunla alay etmek, başkalarının yanında onu utandırmak çocuğun başarısızlığını daha da artırabilir ve onun okuldan uzaklaşmasına neden olabilir. Derya Öncü Koleji 20.01.2017